Intel Pentium i Microsoft OS Srbima najmiliji

Bez autora
Oct 20 2011

U Srbiji se najviše prodaju računari sa Intel Pentium procesorom sa dva jezgra na 2 GB RAM memorije i Microsoft operativnim sistemom. Prodaja IT uređaja u Srbiji biće povećana u narednoj godini, a posebno se očekuje porast prodaje tablet i lap-top računara. U Srbiji još uvek najviše prodaju računari sa Pentium procesorom - 22 odsto, dok se prodaja Celeron i Atom procesora kreće oko 14 odsto. U odnosu na personalne računare sa AMD procesorima, čija prodaja iznosi 27,5 odsto, dominantnu poziciju i dalje ima Intel od 72,5 odsto. Kada je reč o operativnim sistemima, u Srbiji se najviše prodaju računari sa Microsoft OS -36,6 odsto, Linux ima učešće u prodaji 22,5 odsto, dok 21,3 odsto kupljenih računara nema instaliran OS, a svega 9,2 ima DOS. Najviše prodatih računara ima 2 GB RAM memorije, do 500 GB memorije na hard disku i dva jezgra. Na svetskom nivou takođe se može očekivati porast prodaje tablet računara i "pametnih" telefona.

Intel Pentium i Microsoft OS Srbima najmilijiU Srbiji se najviše prodaju računari sa Intel Pentium procesorom sa dva jezgra na 2 GB RAM memorije i Microsoft operativnim sistemom, pokazalo je istraživanje tržišta kompanije ''GfK''.

"Prodaja IT uređaja u Srbiji biće povećana u narednoj godini, a posebno se očekuje porast prodaje tablet i lap-top računara", kaže menadžer sektora "IT Adriatik" Jure Banič.

Predstavljajući ovogodišnje rezultate prodaje IT uređaja, Banič je naveo da se u Srbiji još uvek najviše prodaju računari sa Pentium procesorom - 22 odsto, dok se prodaja Celeron i Atom procesora kreće oko 14 odsto.

"U odnosu na personalne računare sa AMD procesorima, čija prodaja iznosi 27,5 odsto, dominantnu poziciju i dalje ima Intel od 72,5 odsto", naveo je Banič.

Kada je reč o operativnim sistemima, Banič je kazao da se u Srbiji najviše prodaju računari sa Microsoft OS -36,6 odsto, Linux ima učešće u prodaji 22,5 odsto, dok 21,3 odsto kupljenih računara nema instaliran OS, a svega 9,2 ima DOS.

Najviše prodatih računara ima 2 GB RAM memorije, do 500 GB memorije na hard disku i dva jezgra.

Globalni IT direktor kompanije ''GfK'' Rudolf Aunkofer je kazao da se na svetskom nivou takođe može očekivati porast prodaje tablet računara i "pametnih" telefona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik